Nog slechts herinnering ...
Mijn vooroorlogs Joods-Amsterdam
door E. van Amerongen

ISBN: 90 6446 029 9
€ 18,50 > NU IN DE UITVERKOOP VOOR  10,-

Eddy van Amerongen (1912 - 1992), oud-redacteur van het Nieuw Israëlietisch Weekblad, neemt ons als onderhoudend causeur mee door zijn Amsterdam van de jaren twintig en dertig van de 20e eeuw. In negentien artikelen - op één na alle uit het Nieuw Israeëlietisch Weekblad - schetst van Amerongen de sfeer van vooroorlogs joods Amsterdam, met zijn markante joodse figuren en plaatsen.

Eerder legden Jaap Meijer, Meijer Perath, Siegfried E. van Praag, M. H. Gans, en Meijer Sluyser vast hoe zij zich het vooroorlogs joods Amsterdam herinneren. Het beeld van joods Amsterdam van voor 1940 wordt nu gecompleteerd door de voor het eerst gebundelde artikelen van Eddy van Amerongen. Zijn journalistieke interesse en kwaliteiten stelde hij in dienst van het vastleggen van de petites histoires die nu voor ons het veelkleurige beeld van joods Amsterdam mee bepalen.

Dr. Henriette Boas (1911 - 2001) schreef voor deze bundel een biografische schets van Eddy van Amerongen, en Siegfried E. van Praag (1899 - 2002) voorzag deze van een Woord Vooraf. Beiden waren goede kennissen van Eddy van Amerongen.
Drs. Thea Cohen, verbonden aan de Hogeschool van Amsterdam, raakte door haar vriendschap met het echtpaar van Amerongen-Frankfoorder geïnteresseerd in de artikelen van Eddy van Amerongen, en spande zich in voor deze uitgave, met name voor de verzorging van de illustraties.
Drs. F.J. Hoogewoud, conservator van de Bibliotheca Rosenthaliana, de afdeling voor judaica en hebraica van de Amsterdamse Universiteitsbibliotheek, kende Eddy van Amerongen en zijn werk, en vond het met dr. Henriette Boas 'een daad van eenvoudige rechtvaardigheid' om zijn werk gebundeld uit te geven.


Aanmelden nieuwsbrief
Naar winkelwagen

Recent verschenen

KLIK voor meer informatie

KLIK voor meer informatie