Joodse huizen 1

ISBN: 9789491363429

€ 21,00

Loop door de Amsterdamse Rivierenbuurt, de Groningse binnenstad, de dorpskern van Meppel, de straten van Hengelo. De huizen in die buurt, die binnenstad, die dorpskern, die straten, zien er nog net zo uit als zeventig jaar geleden. Alleen de bewoners zijn veranderd. Natuurlijk, zo gaat dat met huizen. De een gaat, de ander komt.

Zo ging dat ook met die huizen in Amsterdam, Groningen, Meppel, Hengelo en talloze andere steden en dorpen in Nederland in de loop van de Tweede Wereldoorlog. Die huizen, zo’n zesendertigduizend, werden door honderdertigduizend bewoners verlaten. Van hen keerdenhonderdtweeduizend – vaders, moeders, kinderen, grootouders, kleinkinderen – niet naar huis terug. Ze werden vermoord. Omdat het Joden waren.

Door die huizen te benoemen komt de Shoah opeens angstwekkend dichtbij. Abstracte geschiedenis van lang geleden en ver weg wordt een concreet verhaal.

De Stichting Joodse Huizen wil alle verhalen van de ruim zesendertigduizend Joodse Huizen in Nederland verzamelen en zichtbaar maken. Het is de bedoeling een papieren momument met verhalen op te richten dat deze Joodse huizen een stemgeeft en de herinnering aan de vroegere Joodse bewoners levend houdt. Dit boek maakt hiermee een eerste begin.

Na lezing van Joodse Huizen zal een wandeling in die buurten, langs die huizen, nooit meer zijn zoals hij was: onschuldig.

 ‘Veelbelovend begin van herinneringen aan Joodse stad.’ – Het Parool

‘Ontroerende verhalen over vooroorlogs Joodse leven.’ –  Ons Amsterdam

‘Joodse huizen is een waardevolle aanvulling op het programma van Open Joodse Huizen.’ –Misjpoche

‘…met bloedstollende familieverhalen aan de hand van huizen waar joden woonden of waren ondergedoken.’ – NRC Handelsblad

Met bijdragen van Ellen Pouwels, Rob Snijders, Stevine Groenen, Esther Göbel, Esther Shaya, Marjoleine Oppenheim-Spangenberg, Frits Rijksbaron, Maarten Frankenhuis, Edward van Voolen, Saskia Goldschmidt, Denise Citroen, Teuntje Klinkenberg, Anje van Buuren-Meinardi, Ellen Santen,Jona Oberski, Chaja Polak, Hannah van den Ende, Max Arian, Lisette Lewin, Herbert Sarfatij, René de Vries, Marcel Prins en Eli Asser.

De verhalen in dit deel spelen zich onder andere af in Amsterdam, Weesp, Arnhem, Haarlem, Groningen, Borne, Tuindorp Oostzaan, Bergen op Zoom, Rotterdam, Den Haag en Hengelo.

Prijs: € 21,00 * Paperback * 13,5 x 21 cm * 236 pagina’s * ISBN 9789491363429


Aanmelden nieuwsbrief
Naar winkelwagen

Recent verschenen

KLIK voor meer informatie

KLIK voor meer informatie